[Pirkko Mattilan sivulle]  [Muut julkaistut]

Pirkko Mattilan julkaistuja kirjoituksia

Ihana kesä  

Viime kesänä riitti helteisen lämpimiä päiviä ja valoisia öitä. Aurinko paistoi ja oltiin paljon ulkona. Koko luomakunta imi itseensä elinvoimaa, kasvoi ja rehotti. Luojan antama lämpö virkisti vanhusta jaksamaan taas yhden kesän yli talvea odottelemaan. Se kasvatti pienokaisia ja piti ihmiset iloisina.

Kirjosiepot ja talitiaiset saivat monta poikasta pihamme lintupöntöissä. Koko kesän ne lentelivät pihalla ruokaa etsien. Kukkapenkeissä kukkivat petuniat, pelargoniat, kehäkukat ja perennat. Loppukesällä täydensin pihaamme runsaasti kukkivilla ahkeraliisoilla.

Monta viikonloppua ja arkistakin aurinkopäivää vietimme pihapatiolla neljän sukupolven voimin. Laitoimme ruokaa, hoidimme lapsenlapsiamme ja seurustelimme 82-vuotiaan äitini kanssa. Hän viihtyi hyvin pikkulasten seurassa ja nautti auringosta.

Kaksi ja puolivuotias Pihla ja juuri juoksemaan oppinut Ilari kirmasivat nurmella, leikkivät hiekkalaatikolla, kiikkuivat pihakeinussa ja polskuttelivat lämpimässä vedessä ukin pihalle tuomassa muovisoikossa. Lapsista oli mukavaan juosta sylistä syliin ja välillä kaikkia karkuun, kun aikuisia oli paikalla monta yhtä aikaa. Riemu paistoi heidän silmistään. Päiväunet sujuivat rattaissa tai korkealaitaisessa lastensängyssä niin kuin kotonakin.

Ohjelmaani kuuluu aina isomummin saunottaminen ja kampauksen laittaminen hänen kauniin harmaisiin hiuksiinsa. Pihla seuraan tarkasti hiusten laittamista, ja saa omat kiharansa samalla kertaa peilin ääressä. Sitten ollaankin  kaikki, neljän eri sukupolven tytöt, puhtaita ja nättejä, vatsat täynnä ruokaa ja mieli iloisena rakastavasta yhteydestä, jonka olemme saaneet kokea. Ja ovathan miehetkin läsnä. Heitä on nyt kolme sukupolvea täyttä elämää elämässä.

Mieleni täyttää rakkaus ja kiitollisuus perheestäni. Saan osallistua elämän alkutaipaleen ja sen loppumetrien tukemiseen käytännön tasolla. Se on ruuan laittoa, syöttämistä, nukuttamista, vaipan vaihtoa, pyykin pesemistä, lääkärillä käyntejä,  dementoituneen kuuntelemista ja hänen kanssaan samoista asioista riitelemistä. Ihana kesä antoi voimia jaksaa taas vähän matkaa eteenpäin.

[Pirkko Mattilan sivulle]  [Muut julkaistut]