[Pirkko Mattilan sivulle]  [Muut julkaistut]

Pirkko Mattilan julkaistuja kirjoituksia

JOULUN LAPSI

Jouluaattona on reilusti pakkasta, ja kylmä viima pyörittelee lunta kasvoille. Lastensairaalaan aulassa ja käytävällä ei näy ketään. Tulijaa tervehtivät herttaiset joulukoristeet seinillä ja valaisimissa. Keskososasto henkii hiljaisuutta ja rauhaa, vaikka siellä työskentelee monia ihmisiä.

Liikutuksen kyyneleet kuristavat kurkkuani, kun astun sisään potilashuoneeseen. Sähkökynttilät ikkunalaudoilla luovat huoneeseen pehmeän joulutunnelman. Täällä on lämmintä ja hiljaista. Musta, kylmä maailma lumituiskuineen on ikkunoiden takana.

Huoneessa on viisi läpinäkyvällä muovikuvulla varustettua vuodetta, lämpimiä keinokohtuja, joissa vauvat jatkavat sikiön elämäänsä. Keskosvauvat on kytketty letkuihin ja mittareihin, niiden elintoimintoja valvotaan koko ajan. Huoneessa on kodikas kiikkutuoli. Tunnelma on harras, puhumme kuiskaten.

Vauvat ovat erinäköisiä 1300 g - 2000 gramman painoisia. Jokaisella lapsella näyttää olevan oma pehmolelu jossakin kehdon yläpuolella. Olisin arvannut omamme, jos olisi pitänyt valita. Hänen käsivartensa ovat isänsä etusormen vahvuiset ja pikkuruinen jalkaterä ponnistaa tomerasti muovikupua vasten lyhyestä tikkusäärestä. Pehmeät "nukenvaatteet" näyttävät liian isoilta tyttövauvan yllä.

Kun pienokainen avaa silmänsä, se näyttää tietävän elämän salaisuuden. Tummien vauvansilmien edessä nöyrtyy hämmästelemään elämän ihmettä. Miten taidokas teos ihmislapsi onkaan! Sen pieni sydän lyö, aivot ja keuhkot toimivat, vaikka se on niin pieni. Sen korvalehdet ovat kuin kultasepän taidolla kaivertamat korut. Nyperö nenä täyttyy sinne työnnetyistä ravintoletkuista. Tytön suu on kuin ruusunnuppu appelsiinin kokoisessa päässä, niin pieni ettei äidin rinnan nänni vielä mahdu sinne. Keskosvauvoja syötetään pipetillä ja nenäletkulla.

Äiti vaihtaa lapselleen vaipan ja pitelee häntä hellästi sylissään. Vauva sulkee viisaat silmänsä ja nukkuu. He kiikuttelevat hetken yhdessä, sitten äiti laskee lapsensa takaisin muovikuvun alle.

-  Hyvä Jumala anna suojelusenkelisi tälle pienelle tytölle, joulun lapselle.

[Pirkko Mattilan sivulle]  [Muut julkaistut]