[Pirkko Mattilan sivulle]  [Muut julkaistut]

Pirkko Mattilan julkaistuja kirjoituksia

Oopa ölövinä ja integroi informaatiota

Pohjois-Suomen uutiset arkisin kello 18.50 ovat minulle päivän tärkein uutislähetys, jota olen seurannut siitä lähtien kun niitä alettiin lähettää. Eräänä lokakuun iltana kuuntelin keskittyneesti uutista vanhustenhoidosta. Näytettiin kuvaa ja toimittaja haastatteli yli 90-vuotiasta naista. Sitten asiantuntijalääkäri kommentoi vanhustenhoidon tilaa ja tulevaisuutta, mutta en ymmärtänyt viestiä. Katselin ja kuuntelin uutisen uudestaan Internetistä Yle Areenan sivuilta ja jäin ihmettelemään uutisen kapulakieltä. Kirjoitin sen paperille.

”Oulun yliopistossa kehitetään tietoteknisiä ratkaisuja, joiden avulla vanhukset pystyvät asumaan pitempään kotonaan. Kroppa tai pää pettävät monilta ja vanhusten hoivapaikat täyttyvät vuoteen 2030 mennessä pelkästään dementiaa sairastavista vanhuksista, jollei kotona asumista tueta teknologian avulla. Dementiasairaus pirstoo arkielämän prosesseja ja aiheuttaa rutiineihin katkoksia. Tietotekniikan avulla pystyttäisiin opastamaan ja pääsemään yli näistä katkoksista ja integroimaan näitä osaamisia ja rutiineja kasaan. Teknologia on saatava niin ilmeiseksi, että ihmiset itse osaavat haluta sitä hyödynnettäviksi arkielämässään ja asumisensa helpottamiseksi.”

Alkoi tosissaan tuntua, että en ole integroinut kuulemaani informaatiota oikein tai en kykene sitä prosessoimaan. Tuntuupa vielä, että katkoksia syntyy ja arjen rutiinien kasaan saaminen ja yhdistäminen saatuun informaatioon on pahasti fiksautunut.

Ei maha mittään! Oottelen tegnologian ilmestymistä apuun. Onkohan se herra vai rouva Tegnologia, jonka yhteiskunta avukseni lähettää? Tuleekohan se ovesta vai peräti piuhoja pitkin tästä tietokoneesta tulla tupsahtaa? Tietokone on kaikkien aikojen paras keksintö, jolla ratkaistaan ihmiskunnan ongelmat.

Sen olen saamastani informaatiosta integroinut, että TV-ohjelmat voi katsoa uudelleen Yle Areenasta ja lisätietoja kaikista asioista saa www.mita tahansa.fi. Eikä mitään asiaa kovin tarkasti informoidakaan, kun kaikki tiedostavat kansalaiset seuraavat televisiota kannettava tietokone sylissään ja kännykkä kädessään. Ihmisen pitää olla aktiivinen ja täydentää tietojaan reaaliaikaisesti Internetin loputtomasta tietolaarista. Lisäksi pitää televisio-ohjelman aikana soittaa pyydettyihin numeroihin ja osallistua interaktiivisen ohjelman tuottamiseen.

Sohvaperunoiden aika on auttamattomasti ohi. Television katselusta on tullut aktiivista toimintaa, ihmisten ja ohjelmien fanittamista. Kylkiasennossa sohvalla viihdettä seurailu ei enää tuota elämyksiä.  Jokaisen on päivittäin äänestettävä puhelimella suosikkejaan, muuten ohjelma ei jatku tai tuota katsojilleen kicksejä. Ja kuka nyt haluaisi elää päivääkään ilman.

Meidän eläkeläisten kicksit ovat muuten niin vähäisiä, että me soitellaan niihin numeroihin, ollaan faneja ja äänestetään. Me surffaillaan päiväkaudet Internetissä samalla kun odotellaan teknologian apua arjen rutiineihin. Minä toivoisin, että se olisi herra Tegnologia. Minä oon aina tykänny miehistä.

Pohjois-Suomen uutisten fani Pirkko Mattila

[Pirkko Mattilan sivulle]  [Muut julkaistut]