[Pirkko Mattilan sivulle]  [Muut novellit]

Pirkko Mattilan julkaistuja kirjoituksia

Alivuokralainen

Rukan mökkimme kaikista ikkunoista näkyvät alkukesällä yötä päivää metsän vihreys ja lammen kirkkaus. Nukkumaan mennessäni en raaski vetää pimennysverhoja alas asti, että heti herättyäni näkisin tämän rakkaan maiseman.

Viime kesänä mieheni nukkui jo sikeästi makuuhuoneessa, kun minä vielä luin kirjaa tuvassa. Äkkiä kuulin voimakkaan kopsahduksen makuuhuoneen ikkunan takaa. Menin katsomaan mikä siellä kolistelee.

Ikkunan takana patiolla istui suuri lintu. En ollut koskaan nähnyt niin isoa lintua läheltä. Katsoimme toisiamme pöllähtäneinä. Sitten se katseli ympärilleen, levitti mahtavat siipensä ja lensi pois. Lintu oli ruskeankirjava, kaarevanokkainen kanahaukka. Tarkistin asian seuraavana päivänä lintukirjasta. Miksi se lensi niin lähelle taloa, että oli vähällä lentää päin ikkunaa? Herätin miehenikin ihmettelemään asiaa. Hän ehti nähdä suuren linnun lentävän harjun päältä metsän yli ja katoavan kesäyön harmaaseen usvaan.

Seuraavana päivänä selvisi kanahaukan vierailun syy. Olin jo pari päivää aikaisemmin nähnyt pienen jäniksen asustavan pation portaiden alla. Pupu oli tulossa yöjalasta kotiinsa. Haukka oli huomannut sen ja yritti saada siitä itselleen illallisen. Ties kuinka kaukaa jänis oli juosta jolkuttanut  haukka perässään. Se loikki henkensä edestä ja pujahti kotiinsa portaiden alle. Haukka ei ymmärtänyt mihin illallinen katosi ja ehti jarruttaa patiolle ettei törmännyt mökin ikkunaan.

Pupu tuli aamulla kodistaan ja pyöriskeli pihan ympärillä koko päivän. Varmaan se ihmetteli miksi me olimme tulleet häiritsemään sen elämää suojaisessa kodissa ja rauhallisessa pihapiirissä.

Parin päivän kuluttua jätimme sen kotimieheksi vartioimaan kirjosiepon ja talitiaisen perhe-elämää kahdessa läheisessä lintupöntössä. Meidän oli pakko palata kaupunkiin.  Kun seuraavan kerran juhannuksena menimme mökille, oli jänis muuttanut, jos ei sittenkin ollut joutunut kanahaukan ruuaksi.

[Pirkko Mattilan sivulle]  [Muut novellit]