[Pirkko Mattilan sivulle]  [Muut novellit]

Pirkko Mattilan julkaistuja kirjoituksia

IHANA KESÄ 2002

Tänä kesänä on riittänyt lämpimiä päiviä ja valoisia öitä. Aurinko paistoi ja oltiin paljon ulkona. Koko luomakunta imi itseensä elinvoimaa, kasvoi ja rehotti. Luojan antama lämpö virkisti vanhusta jaksamaan taas yhden kesän yli talvea odottelemaan. Se kasvatti pienokaisia ja piti ihmiset iloisina.

Kirjosiepot ja talitiaiset saivat monta poikasta pihamme lintupöntöissä. Koko kesän ne lentelivät pihalla ruokaa etsien. Kukkapenkeissä kukkivat petuniat, pelargoniat, kehäkukat ja perennat. Loppukesällä täydensin pihaamme runsaasti kukkivilla ahkeraliisoilla.

Monta viikonloppua ja arkistakin aurinkopäivää vietimme pihapatiolla neljän sukupolven voimin. Laitoimme ruokaa, hoidimme lapsenlapsiamme ja seurustelimme 81-vuotiaan äitini kanssa. Hän viihtyi hyvin pikkulasten seurassa ja nautti auringosta.

Puolitoistavuotias Pihla  juoksi nurmella, leikki hiekkalaatikolla, kiikkui pihakeinussa ja polskutteli lämpimässä vedessä mummolan kylpyammeessa. Pihlasta oli mukavaan juosta sylistä syliin, kun aikuisia oli paikalla kahdesta kuuteen yhtä aikaa. Muutaman kuukauden ikäinen pikkuveli, Ilari, nautti enimmäkseen äitinsä tissistä. Sitä saatuaan hän olikin nauravainen ja jokelteli innoissaan. Päiväunetkin sujuivat Ilarilta mummolan rattaissa ja Pihla nukkui korkealaitaisessa lastensängyssä niin kuin kotonaan.

Ohjelmaani kuuluu aina isomummin saunottaminen ja kampauksen laittaminen hänen kauniin harmaisiin hiuksiinsa. Sitten ollaankin  kaikki, neljän eri sukupolven tytöt, puhtaita ja nättejä, vatsat täynnä ruokaa ja mieli iloisena rakastavasta yhteydestä, jonka olemme saaneet kokea. Ja ovathan miehetkin läsnä. Heitä on nyt kolme sukupolvea.

Mieleni täyttää rakkaus ja kiitollisuus perheestäni. Saan osallistua elämän alkutaipaleen ja sen loppumetrien tukemiseen käytännön tasolla. Se on ruuan laittoa, syöttämistä, nukuttamista, vaipan vaihtoa, pyykin pesemistä, lääkärillä käyntejä,  dementoituneen kuuntelemista ja hänen kanssaan samoista asioista riitelemistä. Ihana kesä antoi voimia jaksaa taas vähän matkaa eteenpäin.

[Pirkko Mattilan sivulle]  [Muut novellit]