Pääsivu Auksuuni Perämeren Sofia Kaunis Saara Muut julkaistut Pohjois-Pohjanmaan kirjoittajat ry Oulun ympäristön kynäilijät ry Novelleja ym. Tapahtumia Perhekuvia

Myynti:

Pirkko Mattila (pa.mattila@pp.inet.fi)

Hinta: 30 €

[Auksuunin henkilöistä kuvakooste]


Möllärimestari-omakustannekirjoituskilpailu II palkinto

6.7.2012 Eino Leinon päivänä Pirkko Mattilan Auksuuni palkittiin Taivalkosken Päätalopäivillä toisella palkinnolla Möllärimestari-kilpailun romaanisarjassa.

Pirkko Mattila Kati Koivukangas ja Tuomo Heikkinen
Palkintojenjakotilaisuuden yleisöä Taivalkosken kirjastossa. Niilo Keränen ja Pirkko

 

Möllärimestarikilpailun raati arvioi Auksuunia seuraavasti:

Auksuuni on historiallinen romaani, sukuromaani ja elämänkerrallinen romaani kirjoittajan miehen suvusta. Pirkko Mattilan toinen historiallinen romaani. Ensimmäinen oli nimeltään Perämeren Sofia, joka kertoi sukutarinan Kemistä. Nyt Mattila on siirtynyt hieman etelämmäksi, Ouluun ja kertoo sukutarinan merimiehistä ja heidän jälkeläisistään. Perämies Immu on lähtenyt merille ja sattumalta, huumassaan, ostanut huutokaupasta harmonin. Harmoni matkaa Ouluun, Immu ei. Oulun merimiehistä ja heidän jälkeläisistään tulee yrittäjiä, opettajia, mutta myös meri vetää. Oulun laivat purjehtivat maailman meriä ja tuovat mukanaan uusia tapoja ja esineitä. Nämä esineet säilyvät sukupolvelta toiselle ja kertovat tarinoitaan vielä vuosikymmenien päästä. Loppupuoliskolla Auksuuni keskittyy opettaja-isän ja pikkupojan ihmissuhteeseen, johon kuuluvat omat särönsä, viimeisenä särönä isän parantumaton sairaus.

Pirkko Mattila on oivallinen kirjoittaja, joka etenee varmasti ja johdonmukaisesti, eleettömästi, turhia koristuksia välttäen, mutta jonka teksti imaisee vastuttamattomasti mukaansa. Parhaimmillaan Mattila on kuvatessaan tavallista elämää pienine sattumuksineen. Kerrassaan mainio teos, joka valottaa tarkkanäköisesti paitsi ihmissuhteita myös Oulun historiaa!